Santa Claus Is Coming To Town
Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όπως θέλει το έθιμο, μαζί τους έρχεται και ο Άγιος Βασίλης. Αυτός ο ήρωας των ημερών όχι μόνο καβαλάει ένα έλκηθρο στον ουρανό που το οδηγούν ελαφάκια, τρυπώνει από τις καμινάδες αλλά και αφήνει δώρα κάτω από το δέντρο μας. Ποια είναι όμως η πραγματική προέλευση του παχουλού γενειοφόρου; Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι μια ξενόφερτη μόδα, και σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο μάρκετινγκ και η κινηματογραφική απεικόνιση έχουν διαμορφώσει την εικόνα που έχουμε σήμερα για τον φερόμενο Άγιο Βασίλη. Η αλήθεια, είναι όμως ότι ο μύθος στοιχειοθετείται από διάφορες πτυχές της παγκόσμιας παράδοσης.
Καταρχήν, η πρώτη αναφορά του “σύγχρονου ” Αη Βασίλη γίνεται στο ποίημα A Visit from St. Nicholas που δημοσιεύθηκε το 1823 και έπειτα εμφανίζεται σε μια αφίσα στο περιοδικό ” Harper’s Weekly” το 1863, όπου λαμβάνει οπτικοποιημένη μορφή, η οποία φαίνεται ότι εργαλιοποιηθηκε αργότερα από εταιρείες αναψυκτικών και ροφημάτων. Όπως προκύπτει στον δυτικό κόσμο ο Άγιος Βασίλης αποκαλείται Santa Claus ή father Claus, σύντμηση του Santa Nicolas που σημαίνει άγιος Νικόλαος( ή πατέρας Νικόλαος), και φαίνεται να ταυτίζεται με μια προσωπικότητα παρμένη από την ρωμαιοκαθολική παράδοση και την ανατολική ορθοδοξία. Παρότι εξωτερικά πρόκειται για διαφορετικό παρουσιαστικό, η ζωή του Αγίου Νικόλα συνοδεύεται με μια αγαθοεργία που περιλάμβανε δώρα και φροντίδα προς τους φτωχούς, συχνά με την απόκρυψη της ταυτότητας του. Υπήρξε προστάτης των ναυτικών και αμέτρητων άλλων, όπως οι μετανοημένοι κλέφτες και οι κακώς κατηγορούμενοι. Ο ήρωας που φέρνει τα δώρα, λοιπόν , αντλεί την έμπνευση του από έναν θρησκευτικό χαρακτήρα με κύρια ιδανικά την δοτικότητα και την στήριξη του φτωχότερου.
Από την άλλη, στην ελληνική πραγματικότητα και την πλειοψηφία των Ορθόδοξων λαών, συχνά θεωρείται ότι ο Άγιος Βασίλης προκύπτει από την ιστορία του Μέγα Βασιλείου, γνωστού και ως Βασίλειος της Καππαδοκίας ή απλά Άγιος Βασίλειος. Καταγόμενος από την Καισαρεία της Καππαδοκίας , αποτέλεσε Επίσκοπος ,προστάτης της παιδείας και σημαντικός δογματικός θεολόγος. Αφιέρωσε την ζωή του στην προσφορά της βοήθειας στον συνάνθρωπο και επονομάζεται ο ο εμπνευστής και πρώτο δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Έμεινε γνωστός για την “Βασιλειάδα”, την υλοποίηση ενός κοινωνικού ιδρύματος τύπου πτωχοκομείου. Απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου 379, μέρα που καθιερώθηκε σαν την ονομαστική του εορτή και είθισται να μνημονεύεται στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. “Άγιος Βασίλης έρχεται,κι όλους μας καταδέχεται από την Καισαρεία,συ ’σαι αρχόντισσα κυρία.”
Παρότι ο Μέγας Βασίλειος περιγράφεται σαν λυγερόκορμος, μελαχρινός με γενειάδα και ο Άγιος Νικόλαος σαν μελαχρινός και λυγερός, η σημερινή εικόνα έχει επηρεαστεί από τα πιο εμπορικά πρότυπα, οπότε έχει συνδυαστεί στο κοινωνικό μνημονικό με την κόκκινη βελούδινη βελούδινη φορεσιά, τον σκούφο και τις μαύρες μπότες. Όποια και αν είναι η εικόνα του, η πραγματική του ταυτότητα βρίσκεται στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι, κάθε χρόνο είτε επιλέξουν να μασκαρευτούν με την κόκκινη στολή, φροντίζουν, όχι απαραίτητα με υλικά δώρα, να μας υπενθυμίζουν την αγάπη και τη ζεστασιά του καλύτερου δώρου, της αγάπης τους. Φέτος, λοιπόν, οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να αγκαλιαστούμε σφιχτά, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο και να εκτιμήσουμε τα πιο απλά πράγματα και μακάρι ο νέος χρόνος να μας φέρει υγεία και όλα όσα επιθυμούμε.
Καλές Γιορτές!